Vaste planten

Ieder jaar kun je weer genieten van de vaste planten in jouw tuin. Het zijn planten die jaar na jaar zullen groeien en bloeien. Hoewel ze groenblijvend kunnen zijn, is het vaak zo dat ze in de winter terugtrekken en in het voorjaar weer opkomen. Nog iets moois aan vaste planten is dat ze met de jaren groter en sterker worden. Hier kun je dus heel lang plezier van hebben. Vaste planten zijn vaak kleurrijk en brengen sfeer in jouw tuin. Ze zijn heel goed te combineren met andere planten en bodembedekkers om een gezellige tuin te creëren. Iet anders moois wat vaste planten kunnen doen is dieren in de tuin brengen. Vogels en egeltjes wonen graag in jouw tuin. Ook bijen, hommels en vlinders vinden het heerlijk om in jouw tuin terecht te kunnen. Er zijn specifieke planten die insecten en andere dieren aantrekken, dus let hier op als je graag jouw tuin deelt met de rest van de natuur. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor vaste planten die je af kunt knippen om in de keuken te gebruiken.

 

Bloeien

Gemiddeld bloeit een vast plant tussen de drie weken en drie maanden, waarvan het hoogtepunt veelal in de zomerperiode is. In het najaar sterven de meeste vaste planten boven de grond af om in het voorjaar vanzelf weer op te komen. Kijk goed naar de periode waarin jouw gekozen plant bloeit en combineer deze met planten die in andere periodes bloeien. Ook kun je zoeken naar lang bloeiende planten waarbij je maanden lang geniet van bloemen. Zo zorg je dat je altijd groen en kleur in je tuin hebt!

 

Verzorging

Iedere plantensoort heeft eigen wensen als het gaat om grond, licht, water en verdere verzorging. Zoek deze eerst op voor je de plant aanschaft of vraag iemand om advies. Snoeien stimuleert de groei waardoor de plant ouder wordt en langer bloeit. Veel vaste planten kun je na de eerst bloei in juni de uitgebloeide stengels afknippen, zodat ze voor een tweede keer gaan bloeien. Bladplanten kun je het best voor eind juni een stukje snoeien. Dit zorgt er voor dat ze lager bij de grond staan, waardoor ze niet omvallen.

Tips voor goedkope inbraakpreventie

Is jouw huis een gemakkelijk doelwit voor inbrekers? In dit artikel bespreken we enkele eenvoudige, goedkope tips die je kunnen helpen beschermen tegen een inbraak.

Bekijk je huis eens door de ogen van een inbreker. Loop eens om en door je huis en neem alles goed in je op. Kunnen waardevolle voorwerpen zoals elektronica gemakkelijk door je ramen worden gezien? Laat je de ramen of de deuren openstaan terwijl je weg bent? Zijn er struiken of nissen waarin of waarachter een dief, die wacht op een gelegenheid om je huis binnen te dringen, zich kan verstoppen? En hoe is de situatie ‘s avonds? Is je huis aan alle kanten goed verlicht?

Maak het een inbreker moeilijk. Het lijkt misschien logisch, maar je moet je deuren en ramen altijd op slot doen. Het openen van nachtsloten vereist extra tijd die een inbreker niet wil besteden en vooral niet in gebieden waar hij kan worden gesnapt. Ook moeten deuren met glazen ruiten of deuren in de buurt van ramen altijd worden beveiligd met een extra slot. Let ook goed op de ingangen en de ramen aan de zijkant en achterkant van je huis. Zou het geluid van het forceren van een deur of het inslaan van een raam de aandacht van de buren trekken? Als een dief via deze weg binnenkomt, hoor jij dat dan als je binnen bent? Moet je je oude sloten vervangen? Neem voor hulp hierbij even contact met ons op – sleutelmaker van Haarlem.

Laat je huis er bewoond uitzien. Inbrekers houden alles in de gaten. Doe de gordijnen open en dicht en doe de lampen aan en uit. Houd je tuin schoon en laat geen post, papieren of folders in de brievenbus liggen. Automatische timers zijn een goedkope en gemakkelijke manier om lichten en elektronica aan en uit te laten gaan, waardoor het lijkt, zelfs als dat niet het geval is, alsof er iemand thuis was. Als je van huis bent, kondig dat dan niet aan en meld het zeker niet opzettelijk via een voicemail, een antwoordapparaat of een briefje op de deur.

Verlichting is belangrijk. Vergeet niet dat inbrekers liever snel en stil je huis in en uit gaan en zo min mogelijk aandacht willen trekken. Zorg ervoor dat al je lichten buiten goed werken. Lage verlichting kan als voorbereiding op een latere terugkeer door een dief, die zich voordoet als bezorger of huis-aan-huisverkoper, snel en makkelijk worden uitgeschakeld. Verlichting met een bewegingssensor verrassen een inbreker en kunnen hem afschrikken. Een licht dat nog brandt overdag op de veranda kan al een signaal zijn dat je weg bent.

 

Wateroverlast op uw terras

Het is tegenwoordig met die de tropische regenbuien een regelrechte ramp voor uw tuin en terras. In een kort ogenblik staat uw terras helemaal blank! Wat vroeger in een maand viel, komt tegenwoordig in een uur naar beneden. Niet voor niets is water op dit moment hét aandachtspunt in tuinontwerp! Het lijkt alsof er niets aan te doen is. Maar is dat wel zo? Natuurlijk is er iets aan te doen. Anticipeer op de klimaatverandering en richt uw tuin anders in. U kunt uw terras kleiner maken zodat het water sneller door de aarde zal worden opgenomen. Maar het nadeel hiervan is dat u bijna nergens meer in uw mooie tuin kunt zitten. We moeten daarom op zoek naar andere oplossingen? Bijvoorbeeld uw terras op een andere manier leggen of gebruik maken van handige afvoerputten. In dit blog kunt u lezen wat u verder kunt doen.

WATER IS ONMISBAAR!

Laten we beginnen met te zeggen dat water onmisbaar voor alle leven. Voor u, voor de planten en voor de dieren is water absoluut noodzakelijk. Zonder water geen leven. We moeten dus blij zijn dat er zo nu en dan water naar beneden komt vallen. De tuin ruikt weer lekker na een heerlijke regenbui en de planten en bomen staan er weer prachtig bij. De klimaatverandering waar we nu mee worstelen zorgt echter voor meer regen in minder dagen. Extreme neerslag dus, waar we mee moeten zien te dealen. Veel meer neerslag zorgt weer voor meer wateroverlast dan normaal. Plasvorming, groene aanslag en rot zijn het gevolg. Bovendien heeft een terras wat langdurig onder water staat veel te verduren. Lelijke waterkringen geven uw tegels een minder fraai uiterlijk. Hoe kunt u met dit fenomeen rekening houden met de aanleg van een terras in uw tuin? Drainage en goede afvoerputten zijn van groot belang. Het is nu nog veel belangrijker dan vroeger geworden om voor een goede waterafvoer te zorgen.

GOEDE WATERAFVOER

Het is verstandig om het terras goed af te laten lopen, van uw huis af richting tuin. Het water kan dan makkelijker de aarde in lopen. Uw bomen en planten zuigen grondwater op en helpen op deze manier het water af te voeren. Het is daarom ook aan te raden meerdere bomen en planten in uw tuin te laten groeien. Denk bij het aanleggen van een nieuw terras goed aan de afvoerputten en vloerputten die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn. Er zijn vloerputten met zijuitloop, maar omdat die zijuitloop nogal hoog en dus vlak onder het rooster zit, is het met deze putten nogal eens een uitdaging om de bestrating strak en netjes te krijgen. Vloerputten met een uitloop aan de onderkant zijn veel makkelijker in gebruik en bovendien, door de smeedijzeren deksel, degelijk en robuust. Het is om deze reden ook de meest gekozen vloerput.

TIPS OM UW TUIN WATERVRIENDELIJK TE MAKEN:

  • Maak uw terras niet te groot, zorg voor zo weinig mogelijk tegels in uw tuin
  • Gebruik een regenton als opvangbak en gebruik dit water om uw tuin te besproeien
  • Graaf een vijver en gebruik deze als extra opvang
  • Laat uw terras goed aflopen richting tuin en niet richting uw huis
  • Zorg voor veel planten en bomen in uw tuin
  • Gebruik degelijke en goed functionerende vloerputten

Een nieuwe keuken: stappenplan

nieuwe keuken

Je keuken is aan vernieuwing toe. Alles begint zich langzaam te begeven. De gootsteen blijft maar verstopt raken en lekken. De loodgieter kent je inmiddels bij naam. Het onderhoud kost je te veel. Hoog tijd voor iets nieuws. Je kan tegenwoordig een kant en klare keuken kopen bij een keukenspecialist en deze door hun laten installeren. Dit is makkelijk, kost niet al te veel tijd en je hebt meteen het hele pakket. Toch kan het je soms geld besparen door de keuken ook een deel zelf samen te stellen. Dit vergt natuurlijk wel enkele stappen en neemt misschien wat meer tijd in beslag, maar dan heb je ook wat. Bovendien zou je eventueel geld kunnen besparen op het vervoer van de keuken. Zijn er delen die je met een gehuurde bus via bijvoorbeeld auto huren Amsterdam, zelf al kan ophalen? Hieronder een korte toelichting hoe je het beste een nieuwe keuken uitzoekt.

Stijl is belangrijk
Bij zowel een kant en klare keuken als een keuken die je gedeeltelijk zelf gaat samenstellen, is stijl belangrijk. Kant en klare keukens zijn vaak al helemaal in een bepaalde stijl ontworpen. Je hoeft dan in principe alleen nog uit te vogelen wat voor soort stijl jij het liefste in jou huis zou willen hebben. Door de keuken gedeeltelijk zelf samen te stellen, kun je ook meerdere stijlen combineren en het geheel je eigen maken. Een super strak keukenblad met rustieke kastjes het kan allemaal. Dit vergt natuurlijk wel wat onderzoek. Oriënteer je daarom goed. Speur wat catalogussen af, kijk op Pinterest en maak voor jezelf een mooi moodboard. Dit moodboard kun je straks meenemen naar een keukenspeciaalzaak, zodat de verkoper sneller een beeld heeft van waar je naar op zoek bent. Bovendien kun je bij het zelf samenstellen van een keuken eventueel besparen op de vaatwasser, oven etc. Als jij niet per se het meest luxe hoeft, kan dat gewoon!

De zaak doet ook niet onder
Naast het oriënteren op de stijl van je keuken, is het ook goed om onderzoek te doen naar de keukenspeciaalzaken bij jou in de buurt. Onderwerpen als garantie, levensduur, prijs en kwaliteitsverhouding zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Mocht je namelijk ergens tegenaan lopen met je nieuwe keuken, is het fijn dat de keukenspeciaalzaak voor jou klaarstaat. Bovendien is het ook handig om te kijken naar de bezorg- en installatieservice van de zaak en hoe veel dit kost. Hierin kunnen keukenspeciaalzaken ook nog weleens van elkaar verschillen. Mocht het nou echt te duur zijn, maar heb je nou net bij die zaak jouw droomkeuken gezien? Wees dan niet getreurd! Je kan dan misschien ook onderhandelen met de verkoper en eventueel enkele dingen zelf ophalen door een bus te huren via bijvoorbeeld auto huren Rotterdam. Wanneer je verschillende onderdelen bij verschillende keukenspecialisten hebt gekocht is dit al helemaal handig. De kleine dingen kunnen dan door jezelf opgehaald worden en de grote dingen kunnen bezorgd worden.

Al met al, heb je jouw droomkeuken binnen een fluitje van een cent wanneer je deze stappen volgt.