Hoe kan ik vochtproblemen bij spouwmuurisolatie oplossen?

Iedereen wil graag leven in een comfortabele en behaaglijke woning. Goede spouwmuurisolatie draagt daar zeker aan bij. Het zorgt voor een gelijke temperatuurverdeling en bespaart een hoop stookkosten. Daardoor valt jouw energierekening minder hoog uit en dat is fijn. Maar sommige problemen zijn niet altijd te voorkomen. Hoe kun je vochtproblemen bij spouwmuurisolatie oplossen? In dit artikel lees je het antwoord.

Waarom ontstaan er soms problemen met spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie staat bekend als zeer duurzaam en kosteneffectief. Het zorgt voor warmte in huis en eenmaal geplaatst blijft het altijd. Ook voorkomt een goede spouwmuur schimmel- en vochtproblemen. Mits het goed geïnstalleerd is, want helaas komen vochtproblemen af en toe toch voor. Er is bijvoorbeeld verkeerd materiaal gebruikt of de spouwmuurisolatie is toegepast in huizen die daar niet geschikt voor zijn. Woningen in vochtige gebieden ervaren bijvoorbeeld sneller problemen. Bij een slechte installatie is er geen optimale bescherming tegen vocht en schimmel, met alle gevolgen van dien.

Wat te doen als er vochtproblemen ontstaan bij de spouwmuur?
Het komt ook voor dat het buitenste gedeelte van de muurconstructie scheuren bevat. Ook daar kan vocht door heen komen. Hetzelfde geldt voor defecte dakgoten en regenpijpen. Hoe dan ook is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een erkende spouwmuurinstallatie specialist. Deze vakman of vakvrouw heeft veel ervaring en heeft altijd een oplossing voor dit vervelende probleem. Laten we daar eens naar kijken.

Hoe los je vochtproblemen bij spouwmuurisolatie op?
Een van de manieren om te voorkomen dat vocht een muur binnendringt is door de muur waterdicht te maken. Je brengt een laag (coating) aan om bijvoorbeeld scheuren of loszittend pleisterwerk te verhelpen.  Maar wat als het al te laat is en er problemen zijn ontstaan door grondvocht? Dit houdt in dat vocht van de grond door de muren wordt opgenomen. Oftewel: het vocht baant zich een weg door de muren. Oorzaak daarvan is het ontbreken van een waterkeringslaag. In dat geval dienen de muren geïnjecteerd te worden met een speciale gel. Het onderkappen van de muren is een optie. Dit betekent dat er een waterkerige vochtkering onder de muren wordt geplaatst. Hoe? Door de woning op te tillen. Dit is een vrij drastische, maar effectieve methode om problemen bij spouwmuurisolatie op te lossen.

Wat zijn de kosten voor het herstellen van spouwmuren?
Misschien wil je graag de prijs weten voor het oplossen van problemen met de spouwmuur. Dit is afhankelijk van het bedrijf dat je kiest, het aantal meters en het middel dat gebruikt wordt voor de injecties. Ga ervan uit dat je aan het injecteren van een buitenmuur 60 tot 100 euro per lopende meter kwijt bent.  Gemiddeld kost vochtbestrijding 800 tot 1500 euro. Maar die kosten lopen per bedrijf sterk uiteen, dus informeer altijd vantevoren. Het verhelpen van vochtproblemen bij spouwmuurisolatie is een behoorlijke klus, maar je hoeft er echt de hoofdprijs niet voor te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *