Hulpmiddelen

Met welk hulpmiddel kunt een gootsteen ontstoppen?

Voor het ontstoppen van een gootsteen kun je een aantal hulpmiddelen gebruiken. Denk aan een ontstopper, soda, azijn, een veer of speciale (chemische) ontstoppingsmiddelen. Meestal is het probleem snel opgelost wanneer je één van deze hulpmiddelen gebruikt bij een gootsteen ontstoppen.

Ontstopper als hulpmiddelen

hulpmiddelenVerstopte afvoerpijpen kunnen in veel gevallen worden schoongemaakt met een gewone ontstopper(een steel met een zuignap eraan). De gootsteenstopper is ook wel bekend onder de naam plopper. Dit is een mechanische ontstopper. Met een plopper kun je een onderdruk in de afvoerleiding veroorzaken. De verstopping komt hierdoor los en kan worden weggespoeld. Een mechanische ontstopper kun je bij de meeste doe-het-zelf-zaken kopen.
Soda

Soda gebruiken bij gootsteen ontstoppenOm een gootsteen te ontstoppen en om in een later stadium een nieuwe ontstopping te vorkomen is het gebruik van soda zeker aan te raden. Soda kun je bij de meeste supermarkten kopen en samen met heet water kun je een verstopping wegspoelen. Soda is ook geschikt als preventief middel. Soda kan ook gebruikt worden als schoonmaakmiddel. Het voordeel is dat dit middel goedkoop is en vaak afdoende is om verstoppingen te verhelpen en te voorkomen.

Veer

Veer gebruiken bij verstoppingenEr zijn veren te koop en ook te huur bij bouwmarkten en speciaalzaken. Met een dergelijke veer is het mogelijk om je gootsteen te ontstoppen. Dit is een bijzonder krachtige veer die je eenvoudiger door diverse buizen en leidingen kunt steken. Dit komt omdat de veer naast zijn kracht ook beweeglijk is. Bij het gebruiken van een veer is het wel aan te raden om te kiezen voor het juiste exemplaar, want er zijn diverse lengte en diktes te koop.

Een veer is gemakkelijk te gebruiken. Je doet deze door de gootsteen en duwt deze zo ver als mogelijk. Het is niet alleen de bedoeling dat je de ver als mogelijk duwt, want tijdens het duwen dien je de veer ook te bewegen. Op deze manier komt eventuele troep dat vastzit makkelijker los. Nadat je enige tijd in de weer bent geweest met de veer kun je deze weer uit de gootsteen halen en de kraan laten lopen om te kijken of de veer afdoende is geweest om de verstopping te verhelpen.

Professionele ontstoppingsmiddelen

Hebben de bovengenoemde middelen niet het gewenste effect gesorteerd? Dan zul je zwaarder geschut moeten inzetten. Er zijn chemische ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar. Deze kun je bij veel doe-het-zelf-zaken kopen. Een goed product is HG Duo Ontstopper. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid in de gootsteen gieten en kijken of het helpt. Bij sommige ontstoppingsmiddelen is het nodig om dit in combinatie met kokend water in de gootsteen te gieten.

HG duo ontstopper gebruiken bij verstoppingenEr zijn overigens bepaalde chemische ontstoppingsmiddelen op de markt verkrijgbaar die gevaarlijk kunnen zijn. Pas hier dus goed mee op en ga er niet lichtzinnig mee om. Sommige van deze middelen zijn ook alleen voor professionals bedoeld. Alleen zij weten om te gaan met deze middelen.