Zo kan je onderhoudsmonteur worden

Onderhoudsmonteur, een beroep waarbij je met allerlei diverse werkzaamheden bezig bent. Neem eens een kijkje bij de onderhoudsmonteur vacatures, en je ziet allerlei werkplekken en taken langskomen. Denk bijvoorbeeld aan het verrichten van preventief onderhoud aan diverse machines en werktuigen. Het verhelpen van storingen wanneer deze zich voordoen op de werkvloer, het uitvoeren van inspecties om deze zelfde storingen te voorkomen in de toekomst en het installeren van nieuwe installaties en apparatuur. Bij Technicus, een website specifiek gericht op technische vacatures, zijn diverse verschillende bedrijven te vinden die op zoek zijn naar nieuwe onderhoudsmonteuren. Een vak met baangarantie dus!

Opleiding tot onderhoudsmonteur

Wanneer je eenmaal een VMBO diploma op zak hebt, kan je doorstromen naar een MBO-opleiding zoals de MBO opleiding voor onderhoudsmonteur. Er is een groot tekort aan onderhoudsmonteurs, waardoor een studie als deze ervoor zorgt dat er in de nabije toekomst een grote baangarantie is. Ook een stage vinden bij deze opleiding, is daardoor geen probleem. De bedrijven staan te springen om je op te leiden binnen het vakgebied.

 

Goed onderhoud van (elektrische) installaties is van groot belang voor bijna alle bedrijven, en een onderhoudstechnicus kan hier perfect inspringen. Andere MBO opleidingen zoals operationele techniek, werktuigbouwkunde, elektro of installatietechniek, passen hier ook goed bij en vormen een mooie basis voordat je aan de opleiding tot onderhoudsmonteur zal starten. Ook doorstroming is mogelijk vanuit deze vakgebieden.

Wie ben je?

Als onderhoudsmonteur of student onderhoudsmonteur, pas je binnen een bepaald profiel van eigenschappen. Je bent iemand die van een uitdaging houdt en onafhankelijk van anderen aan de slag kan gaan. Soms krijg je uitleg van een leidinggevende of collega’s, maar als je eenmaal ervaring hebt opgedaan kan je zelf aan de slag met de opdrachten. Onderhoudsmonteuren komen in aanraking met diverse mensen op de werkvloer, dus behulpzaamheid en klantvriendelijkheid zijn belangrijke eigenschappen van de monteur. Ook de veiligheid van jezelf en van anderen is van groot belang als je met machines en installaties in de weer gaat. De spullen waarmee je aan de slag gaat zijn vaak niet van jou, maar van het betreffende bedrijf, dus hiermee ga je voorzichtig om. Het zijn van onderhoudsmonteur is een allesomvattende rol, zo speel je niet alleen vaktechnisch mee in het bedrijf, maar draag je ook bij aan de ontwikkeling ervan.

 

Het takenpakket

Als onderhoudsmonteur in opleiding en later op de werkvloer, heb je te maken met een divers takenpakket. Zo ga jij met je team aan de slag om onderhoud en inspecties uit te voeren bij de aanwezige apparatuur en installaties, om problemen te voorkomen voordat ze echt op dagen. Hiervoor worden diverse tests uitgevoerd. Als er gezien wordt dat hierbij iets beter kan dan dit al is, dan is dat een mooie opdracht voor de onderhoudsmonteur. Als er eenmaal iets mis is gegaan bij een apparaat of installatie, ben jij het meldpunt voor het vinden en oplossen van deze storingen. Is het probleem of de storing opgelost? Dan maakt de onderhoudsmonteur deze weer klaar voor gebruik aan de hand van de geldende bedrijfsregels en veiligheidsvoorschriften. Afhankelijk van het bedrijf waarin de onderhoudsmonteur werkzaam is, is het mogelijk dat er gewerkt wordt met diverse vormen van duurzame energie. Al met al is het zijn van onderhoudsmonteur een technisch veelzijdige en uitdagende baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *